vrijdag 30 januari 2009

De Gulden Snede

Onlangs was ik naar een heel boeiende lezing over De gulden snede gepresenteerd door Marja de Vries.

‘De Hele Olifant in Beeld was de titel naar haar gelijknamige boek. De lezing ging over inzicht in het bestaan en de werking van Universele Wetten en de Gulden Snede’

Marja de Vries vertelde over de universele wetmatigheden, die ten grondslag liggen aan de dynamische werking van het universum. Dit perspectief biedt ons een nieuw en samenhangend wereldbeeld waardoor de vele verschillende aspecten van onszelf en van de wereld om ons heen als puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het verrassende is namelijk dat dit totaalbeeld in feite terug te voeren is op slechts een beperkt aantal relatief eenvoudige principes, die aan alles ten grondslag liggen. Als we er voor kiezen om te handelen in lijn met deze universele wetmatigheden komt dat wat we doen meer overeen met wie we in essentie zijn én is het meer in harmonie met het grotere geheel. Bovendien kost het dan minder moeite.

De zeven universele wetten op een rij:

1 De universele wet van Eenheid, Liefde, alles is in essentie met elkaar verbonden
Kwantumfysica/nulpuntsenergie
2 De universele wet van Overeenstemming alle niveau`s van werkelijkheid zijn hier.
3 De universele wet van Trilling het Spiegelprincipe, de wet van aandacht en overgave
4 De universele wet van Polariteit, liefde/macht, dag/nacht.
5 De universele wet van Ritme, eb en vloed, komen en gaan, cycli, niets blijft wat het is……….
6 De universele wet van Oorzaak en gevolg
7 De universele wet van Dynamische balans, de gulden snede, ying / yang

Wikipedia vat de gulden snede als volgt kort samen:
De gulden snede is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale verhouding. Bij de gulden snede verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste. Geven we het grootste deel aan met a en het kleinste deel met b, dan is de verhouding van beide zo dat a : b = (a+b) : a.
De bedoelde verhouding a/b wordt het gulden getal genoemd en aangeduid met de Griekse letter φ (phi); 1,62

Hoewel de wiskundige eigenschappen van de gulden snede al in de oudheid werden bestudeerd, dateert de term "gulden snede" pas uit de jaren 30 van de 19e eeuw.